Saker tar alltid längre tid än jag tror

Jag är en tidsoptimist, det kan nog mina nära och kära intyga. Dessutom har jag tre barn i åldrarna 0-6 år. Det gör inte saken bättre. Vi är sena till det mesta. Den här typen av beteende påverkar även nylanseringen av den här webbplatsen verkar det som…

Från kulturarbetare till konsult

Under många år har min huvudsakliga sysselsättning och inkomst varit humor och underhållning i olika former. Då jobbar man mot en spelperiod med ett antal föreställningar eller mot ett företagsgig. Dessa framträdanden är de intäkter man har. Tiden däremellan går åt till produktion av nytt material, repetition och administration. Man försöker vara så effektiv man kan och beta av det som man planerat och sådant som dyker upp efterhand.

Att mäta effektiviteten är svårt eftersom det i stor utsträckning handlar om att hänge sig åt något helt och hållet. Att ge idéer, uppslag och tankar tid. Tid för att det i slutändan ska bli något som man själv och den tänkta publiken gillar och skrattar åt.

Jag har även jobbat med webb i ungefär tio år, men sedan i våras gör jag det på heltid. Inte alls många humorgig i höst. Inga stöduppdrag överhuvudtaget, i form av reporterjobb på någon dagstidning eller lärarjobb i diverse vuxenutbildningar (som varit fallet vissa gånger tidigare). Bara webb- och trycksaksproduktion. Det känns underbart kul, men det är helt klart en omställning.

Jag räknar timmar…

Att driva en verksamhet som främst säljer tjänster, där mäter man det mesta i tid. Även om man i offerter inte specificerar tid (jag räknar oftast på fast pris utan att speca timmar) så behöver man ändå för sig själv fundera över hur lång tid saker och ting tar att utföra.

Trots detta så handlar det nog egentligen om liknande saker som när jag jobbade med humor. Man behöver även här ge sig själv tid. Tid att lära sig nya saker. Tid att utveckla idéer man bär på. Tid att testa saker som förhoppningsvis snabbar upp arbetet i framtiden. Tid att låta sig själv utvecklas.

Ändrad prissättning

Varför gnäller jag (eller ventilerar tycker jag nog är rätt ord) över det här då? Jo, det är nog egentligen mest i terapeutiskt syfte. Jag måste bli bättre på att speca priser som baseras på det värde det ger kunden istället för att stirra mig blind på hur lång tid det tar för mig att genomföra. Framförallt eftersom jag bevisligen är en tidsoptimist och ofta tror att saker går snabbare att genomföra än vad de i själva verket gör… Jag har inte bilden för denna prissättningsförändring helt klar för mig men jag jobbar på det.

Så för att knyta ihop säcken

Ja, det blev ett hyfsat långt inlägg det här. Så var det inte tänkt. Det tog alltså mycket längre tid att skriva det här än vad jag trodde från början… Men för att avsluta på något sätt så tänkte jag bara meddela att jag har för avsikt att göra en uppdatering av innehåll och form på den här personliga bloggen. Jag har inte hunnit med det än, men jag jobbar på det.

Under tiden använder jag mig av temat Seven Five av Jason Schuller (mannen bakom press75.com och themegarden.com), en person jag inspireras av. Tyvärr finns inte temat på svenska, därför tänkte jag knacka ihop ett liknande själv. Det kommer så fort jag hinner. Jag ska bara fira jul med min fru och mina tre barn först. Om vi hinner dit i tid vill säga.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.