5 gratis alternativ till Photoshop

Jag måste erkänna. Jag använder mig nästan uteslutande av Adobe Photoshop för bildredigering. Men för den som främst behöver redigera sina bilder (ändra storlek, beskära etc) för publicering på internet så är programmet både dyrt och avancerat i överkant. Här följer därför fem gratisalternativ som kan vara ett alternativ till Photoshop.

GIMP (Gnu Image Manipulation Program) är ett av de mest kända alternativen till Photoshop. Hanterar en rad olika filformat, bland annat Photoshop-formatet PSD.

Paint.NET är en utveckling av MSPaint. Originalprogrammet är ju relativt begränsat men här finns den alltså i en mer utökad version.

Picnic är en webbaserad bildredigerare, dvs du behöver inte installera programmet i din dator utan allt görs direkt i din webbläsare. Här kan du hämta bilder direkt från dina konton på Facebook, Flickr, MySpace m fl.

Picasa är kanske mest känt som ett program att hantera och sortera dina bilder men här finns även en del grundläggande redigeringsfunktioner.

Scissors är ett plugin till WordPress. Om du använder dig av WordPress till din hemsida/blogg så kan du alltså med hjälp av detta plugin redigera storlek och beskära bilder direkt när du laddar upp dem till webbservern. Om du är ute efter dessa enkla redigeringsfunktioner så kan du alltså kapa ett steg i processen och slipper redigeringsprogrammet helt.

Det här inlägget postades i Tips & trix, Webbverktyg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.